Arbetsprover CV Om mig Kontakt
 Kajsa Olsson Reportage
Piteprocessen Spetsknypplerskan Sveriges siste socialläkare Sopranos i byggsvängen Klipparna drar till landet

 Sista säsongen med Sopranos har dragit igång på teve. Hyllorna i bokhandeln översvämmas av deckare. Den som inte nöjer sig med att ta del av fiktiv kriminalitet kan alltid läsa berättelser från verkligheten. Den svenska verkligheten. 

 Brottsförebyggande rådet publicerade i somras rapporten ”Fina fasader med fixade fakturor - om den organiserade handeln med svart arbetskraft i byggbranschen”. Den bygger på genomgångar av rättsfall i bygghärvor, och intervjuer med olika aktörer.

 När jag studerar diagrammen över de svarta pengarnas vindlande väg genom alla bolag, kan jag inte låta bli reflektera över det ordningssinne som krävs av de kriminella. För det första måste de ha god koll på lagar och regler, om dessa ska kringgås på smidigast möjliga vis. För det andra vet alla som har sysslat med bokföring hur viktigt det är att var noggrann. Den som ägnar sig åt dubbel bokföring är tvungen att vara dubbelt så petig, där finns ju ännu fler kolumner som ska stämma.

 Dessutom krävs ett brett kontaktnät för att kunna fixa fram målvakter, osanna fakturor och vakter som ska skydda kontanthanteringen. Kreativitet är en annan nödvändig egenskap. Hur gör man, till exempel, om en svartjobbare som saknar arbetstillstånd råkar ramla ner från en ställning och bryta benet? Svaret finns beskrivet i Brå-rapporten: Man börjar med att köra killen till en gräsplan och sätta på honom fotbollskläder. Sedan ringer man ambulansen och förklarar att han skadade sig under en fotbollsmatch. 

 Ordningssinne, flexibilitet och breda kunskaper – sådana kvalifikationer efterfrågas i branschen. De här personerna skulle kunna tjäna bra med pengar på laglig väg. Är det spänning och utmaningar som efterfrågas, så tror jag att det bjuds goda möjligheter att få de behoven tillfredsställda inom ramarna för ett ordinärt, helvitt projekt med pressade byggtider.

 Förutom alla olagliga bollar som ska hållas i luften, så kanske de kriminella samtidigt har ett LIVSPUSSEL som ska gå ihop. Inte för att detta beskrivs i rapporten, men det kan ju var och en tänka sig hur det är med dagishämtningar, skjutsa till hockeyn och en gammal mamma som behöver hjälp med fönsterputsning. Med så späckade scheman bör man inte förvånas över att kvaliteten på de hus som byggs blir lidande.

 Senare i år kommer uppföljaren till den här rapporten, en fördjupad studie. Där skrivs det mer om korruption. Enligt Riksenheten mot korruption är beställare inom offentlig sektorn den vanligaste förekommande mottagaren av mutor. Den gruppen pekas också ut av många av intervjudeltagarna som naturligtvis är anonyma. Enligt rapporten är ”branschkulturen” en av förklaringarna till brottsligheten inom byggsektorn. Man håller ihop, är lojal mot varandra och tjallar inte. En vd på ett byggföretag berättar om hur han avböjde en muta på hundratusen kronor. Men anmäla? Änå, hellre väljer man att helt enkelt avsluta kontakterna med någon som ”knackar knäskålar” för att driva in pengar eller ”stuvar in en massa svartjobbande estländare i en lägenhet och håller inne deras löner”.

 Rapporten är ett hälsotecken, i den meningen att facket och byggbranschen går samman med myndigheterna för att göra något åt fusket. Man kan undra vad lagstiftarna gör. De har väl fullt upp med att visa handlingskraft och tydlighet mot skolbarn som skolkar eller har mobiltelefonen på.

 Medan miljardsvindlet inom byggbranschen bemöts med Största Möjliga Tystnad.

  KAJSA OLSSON

./.


Publicerad i Planera Bygga Bo.